Wij gaan jullie wat vertellen over Aquafin en kamp C. Wij gingen namelijk met de klas naar daar. Het was daar tof. Hopelijk leren jullie iets bij.
Vrijdag zijn we naar aquafin geweest. Moest je je afvragen wat aquafin precies is, aquafin is een waterzuiveringscentrale. We hebben daar dus gezien hoe ze rioolwater zuiveren. We hebben toen een uitleg gekregen met een powerpoint en vervolgens rondleiding in aquafin. Er hing daar natuurlijk een nare geur maar dat komt door het afval water. Iedereen heeft daar wat bijgeleerd en ook nog een paar foto's getrokken en wij hebben dat voor jullie in een filmpje gestoken, veel kijk plezier!!
Van vuil afvalwater naar gezuiverd water:
1. De gescheiden riolering
3. Vijzels
4. Roosters
5. Slibverwerking
6. Zand - vetvanger
7. Beluchtingsbekken
8. Bezinkingstank
9. effluent (gezuiverde water)
1= regenwater en vuil afvalwater moet apart omdat: - regenwater verdunt afvalwater en dan is de zuivering niet zo efficiënt.
- Er is meer kans op overstroming van vuil water doordat de riolering het niet aan kan bij hevige regenval.
7= beluchtingsbekken bootsen eigenlijk de natuurlijke werking van het proper water maken na dat in de beek wordt gedaan. In de beek zitten van naturen uit al bacteriën en in de beluchtingsbekken zitten dezelfde bacteriën.
8= Het slib zakt naar beneden in de nabezinktank. Daar wordt het verzameld in een gote put. het gezuiverde water kan dan langs boven wegstromen. Het grootste deel gaat naar de slibverwerking en een deeltje gaat terug naar de beluchtingsbekken. Het behandelde slib kan gegist worden en dan komen er gassen vrij die voor de verbranding in de elektriciteitscentrales gebruikt worden. Het slib kan ook gedroogd worden en dan worden het korrels waarmee men in de asfaltindustrie asfalt van kan maken.
9= effluent is eigenlijk het proper gezuiverde water dat in de beek komt, influent is het vuil afvalwater.
Geen olie in de afvoer !!!: olie kan aanslibbing en ontstopping veroorzaken, olie verstoord ook het zuiveringsproces.
We gingen ook vrijdag naar kamp C. Daar werden we in groepjes verdeelt en kregen we bij elke stand uitleg. We moesten ook ons boekje invullen. Kamp C was vroeger een Britse legerbasis. De oude gebouwen werden gesloopt, maar de wegen zijn nog oorspronkelijk.
Er zijn 4 belangrijke aspecten: ruimte, energie, materialen en water. Daar gaan we iets meer over vertellen. Maar eerst nog de vraag wat is duurzaam bouwen?
Duurzaam bouwen is verstandig omspringen met water, energie, ruimte en materialen. Bouwen met respect voor de mens en milieu.
Hopelijk hebben jullie wat bijgeleerd !!!
Tine, Nina, Lotte
Geen opmerkingen:
Een reactie posten